TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

21 millió forint támogatás középiskolai diákok önkéntes programjaira

2016. 02. 15. 11:23 | HÍREK
A MOL Új Európa Alapítvány 2014 őszén az Iskolai Közösségi Szolgálat támogatására indította el KÖSZ! Programját. A kezdeményezés célja, hogy a középiskolai diákoknál elősegítse a 2016. évtől érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítését. A 2015-ben második alkalommal meghirdetett programon 101 szervezet nyert támogatást 21 millió forint értékben.
 
 
A MOL Új Európa Alapítványának programja az Iskola Közösségi Szolgálat elvégzése mellett a fiatalokat olyan élményben szeretné részesíteni, ami motiválhatja őket a további önkéntes tevékenységre. A KÖSZ!2015 Program őszi pályázati fordulójára 313 pályázat érkezett be, a pályázatokról végső döntés február elején született. A programra civil és egyházi szervezetek, intézmények pályázhattak középiskolákkal együttműködésben. A KÖSZ! Program szakmai partnere az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

 

A 15-17 éveseknek szóló Iskolai Közösségi Szolgálat olyan anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység, amelyet a diákok a helyi közösség vagy egy rászoruló csoport javára végeznek. A 2016-ban érettségiző tanulóknak (kb. 95.000 fő) a sikeres záróvizsgához 50 óra közösségi szolgálat teljesítését kell igazolniuk. Hosszútávon a közösségi szolgálat célja a diákokban az empátia, a szolidaritás és az adás kultúrájának elültetése.

 

Az Új Európa Alapítványnál 101 pályázat nyert támogatást, melyben 48 nagyprojekt szerepel, ebben 15-30 fő vesz részt, míg az 53 nyertes kisprojektet pályázatonként 2-5 fő valósítja meg. A támogatás összegéből a pályázatban elvárt legalább 20 óra közösségi szolgálatot a szervezetekkel együttműködésben így 1300 diák teljesíti majd, mely közel 30.000 óra önkéntes munkának felel meg.

 

 

A KÖSZ!2015 támogatásával megvalósuló pályázatok néhány kiemelt projektje:

 

A szombathelyi Vasi Múzeumbarát Egylet Mentem, megőrzöm, megosztom címmel, 15 fő részvételével valósítja meg nagyprojektjét. A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai közreműködnek a megyében fellelhető tárgyi és szellemi örökségelemek megőrizésében. Feladatuk a digitális történetmesélés módszerével feldolgozni elődeik hagyatékait, mellyen teljes 50 órás szolgálati idejüket teljesítik majd.

 

A budapesti Baptista Integrációs Központ Használd a szakmád! című nagyprojektben 10 résztvevő, a Kövessi Erzsébet Baptista SZKI és Gimnázium szakács tanuló diákjai a BIK által fenntartott hajléktalan átmeneti szálláson és családok átmeneti otthonában segítenek. Főzőbemutatót és kóstolót tartanak olyan ételekből, amelyeket egyszerű alapanyagokból, olcsón el lehet készíteni, de mégis egészségesek és finomak. A megfőzött ételek receptjeit kis füzetben gyűjtik össze, amelyet a családok és gondozottak magukkal vihetnek.

 

A győri Magyar Vöröskereszt Győr-Moson Sopron Megyei Szervezete Vöröskereszt az idősekért címmel nyert támogatást kisprojektjére. A Győri Szolgálgatási SZC Kossuth Lajos Szakközépiskola négy diákját a Kálóczy téri Idősek Otthonának munkájába vonják be segítőként. A diákok a bentlakóknak szervezett kreatív programokban, kézműves foglalkozásban, közös filmnézésen vesznek részt.

 

Támogatott pályázók listája:


Támogatott kisprojektek - KÖSZ! Program 2015

Támogatott nagyprojektek - KÖSZ! Program 2015

 

 

(fotó: Baptista Szeretetszolgálat; www.baptistasegely.hu)


Az írás az Új Európa Alapítvány honlapján jelent meg.

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Szülői értekezlet Szülő Szervezet értekezlet

24.
FEBR.

Szóbeli felvételi középiskolába

24.
FEBR.

A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében

24.
FEBR.

Megemlékezése a kommunista diktatúra áldozatairól (2020. 02. 25.)

24.
FEBR.

Középfokú felvételi eljárás: szóbeli meghallgatások kezdete

24.
FEBR.

A kommunizmus diktatúra áldozatainak emléknapja

24.
FEBR.

Az anyanyelv nemzetközi napja (iskolai helyesírási verseny)

24.
FEBR.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2013 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE