TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

21 millió forint támogatás középiskolai diákok önkéntes programjaira

2016. 02. 15. 11:23 | HÍREK
A MOL Új Európa Alapítvány 2014 őszén az Iskolai Közösségi Szolgálat támogatására indította el KÖSZ! Programját. A kezdeményezés célja, hogy a középiskolai diákoknál elősegítse a 2016. évtől érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítését. A 2015-ben második alkalommal meghirdetett programon 101 szervezet nyert támogatást 21 millió forint értékben.
 
 
A MOL Új Európa Alapítványának programja az Iskola Közösségi Szolgálat elvégzése mellett a fiatalokat olyan élményben szeretné részesíteni, ami motiválhatja őket a további önkéntes tevékenységre. A KÖSZ!2015 Program őszi pályázati fordulójára 313 pályázat érkezett be, a pályázatokról végső döntés február elején született. A programra civil és egyházi szervezetek, intézmények pályázhattak középiskolákkal együttműködésben. A KÖSZ! Program szakmai partnere az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

 

A 15-17 éveseknek szóló Iskolai Közösségi Szolgálat olyan anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység, amelyet a diákok a helyi közösség vagy egy rászoruló csoport javára végeznek. A 2016-ban érettségiző tanulóknak (kb. 95.000 fő) a sikeres záróvizsgához 50 óra közösségi szolgálat teljesítését kell igazolniuk. Hosszútávon a közösségi szolgálat célja a diákokban az empátia, a szolidaritás és az adás kultúrájának elültetése.

 

Az Új Európa Alapítványnál 101 pályázat nyert támogatást, melyben 48 nagyprojekt szerepel, ebben 15-30 fő vesz részt, míg az 53 nyertes kisprojektet pályázatonként 2-5 fő valósítja meg. A támogatás összegéből a pályázatban elvárt legalább 20 óra közösségi szolgálatot a szervezetekkel együttműködésben így 1300 diák teljesíti majd, mely közel 30.000 óra önkéntes munkának felel meg.

 

 

A KÖSZ!2015 támogatásával megvalósuló pályázatok néhány kiemelt projektje:

 

A szombathelyi Vasi Múzeumbarát Egylet Mentem, megőrzöm, megosztom címmel, 15 fő részvételével valósítja meg nagyprojektjét. A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai közreműködnek a megyében fellelhető tárgyi és szellemi örökségelemek megőrizésében. Feladatuk a digitális történetmesélés módszerével feldolgozni elődeik hagyatékait, mellyen teljes 50 órás szolgálati idejüket teljesítik majd.

 

A budapesti Baptista Integrációs Központ Használd a szakmád! című nagyprojektben 10 résztvevő, a Kövessi Erzsébet Baptista SZKI és Gimnázium szakács tanuló diákjai a BIK által fenntartott hajléktalan átmeneti szálláson és családok átmeneti otthonában segítenek. Főzőbemutatót és kóstolót tartanak olyan ételekből, amelyeket egyszerű alapanyagokból, olcsón el lehet készíteni, de mégis egészségesek és finomak. A megfőzött ételek receptjeit kis füzetben gyűjtik össze, amelyet a családok és gondozottak magukkal vihetnek.

 

A győri Magyar Vöröskereszt Győr-Moson Sopron Megyei Szervezete Vöröskereszt az idősekért címmel nyert támogatást kisprojektjére. A Győri Szolgálgatási SZC Kossuth Lajos Szakközépiskola négy diákját a Kálóczy téri Idősek Otthonának munkájába vonják be segítőként. A diákok a bentlakóknak szervezett kreatív programokban, kézműves foglalkozásban, közös filmnézésen vesznek részt.

 

Támogatott pályázók listája:


Támogatott kisprojektek - KÖSZ! Program 2015

Támogatott nagyprojektek - KÖSZ! Program 2015

 

 

(fotó: Baptista Szeretetszolgálat; www.baptistasegely.hu)


Az írás az Új Európa Alapítvány honlapján jelent meg.

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Osztályozó értekezlet esti 10.-12. évfolyam

26.
JAN.

„Téli örömeink az óvodában” címmel kiállítás szervezése

26.
JAN.

Szülői értekezlet 12. évfolyam

26.
JAN.

Beiskolázási szülői értekezlet

26.
JAN.

Félévi osztályozó konferencia

27.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE