TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

A kézzel fogható történelem

2020. 03. 13. 13:33 | HÍREK

Rendhagyó történelemórát szerveztek a seregélyesi általános iskolában annak apropóján, hogy 75 éve ezekben a márciusi napokban a térség a második világháború honi hadszínterének egyik legkeményebb csatájának lett a helyszíne. Annak idején ezekben a napokban indította meg a magyar-német haderő Tavaszi ébredés elnevezésű hadműveletét. 

A második világégés befejező hónapjaiban hazánkat is keményen letarolta a háború. Különösen megszenvedte a történteket Fejér megye, ahol három hónapig küzdöttek egymással a szemben álló felek, rendkívüli szenvedést okozva ezzel egymásnak és a polgári lakosságnak. Budapest ostroma idején, a magyar főváros felmentése és egyben a zalai olajmezők biztosítása érdekében több jelentős német-magyar offenzíva kezdődött s ezek egyike, a Tavaszi ébredés elnevezésű éppen hetvenöt éve ezekben a napokban írta be magát a sors ceruzájával a történelemkönyvekbe.

Több más megyei település mellett Seregélyes és környéke is véres csatatérré változott, amikor a német harckocsizók – a legendás Királytigrisek és Párducok – áttörték a szovjet-orosz védelmet és egészen a Duna vonaláig szorították vissza a betolakodókat, majd csak akkor fordultak meg, amikor már szinte teljesen elfogyott a benzin a tartályokból. Fülöp Attila bodajki fegyvergyűjtő és szakértő egyetért azokkal a hadtörténészekkel, akik azt állítják, hogy a második világháborút végső soron az üzemanyaghiány döntötte el. Egyebek mellett erről szóló véleményét és részletes beszámolóját érdeklődve hallgatták végig a Seregélyesi Baptista Általános Iskola tanulói: egymást követően a nyolcadik, a negyedik, majd a hetedik osztályosok előtt beszélt. Az elmondottaknak hatásos és különös díszletet nyújtottak azok a fegyverek, amelyeket annak idején a magyar, német és szovjet-orosz haderők katonái használtak, az egyenruhák és felszerelési tárgyak, melyeket a katonák viseltek.

Fülöp Attila alig volt idősebb, mint hallgatói, amikor érdeklődése a tárgyi emlékek és a hadtörténet felé fordult. Tegnap amellett, hogy a haditechnikai eszközök érdekességeiről szólt, nem felejtette el felhívni a diákok figyelmét arra, hogy még ma is szinte naponta lehet találni olyan fel nem robbant tüzérségi gránátot, amely bár látszatra ártalmatlan, az eltelt évtizedek dacára is életveszélyes lehet. Ha ilyen kerül eléjük, haladéktalanul értesítsék a felnőtteket, tanáraikat, vagy a rendőrséget, figyelmeztetett a szakember.   

A rendhagyó történelemórák azt célozták, hogy maradandó módon keltsék fel a fiatalok érdeklődését szűkebb hazájuk hadtörténete iránt.

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Óvodapedagógusok csoportközi hospitálása

20.
JAN.

Osztályozó értekezlet

21.
JAN.

Az első félév vége

22.
JAN.

Első félév vége

22.
JAN.

Féléves jegyek lezárása, félévi osztályozó konferencia

22.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE