TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Bendegúz és a tűzkeresztség

2018. 11. 28. 14:55 | HÍREK

A spanyolországi Santiago de Compostela neve nem véletlenül lehet ismerős bárki számára: ott végződik a legendás zarándokút, az El Camino. A gárdonyi ifjú, Bodrogi Bendegúz számára azonban az a hely nem valaminek a vége, sokkal inkább egy vélhetően messzire vezető szép út egyik állomása lett. Santiago de Compostelában három korosztály számára rendezték meg a világbajnokságot. Bendegúz, a velencei kisdiák, a Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnázium 10 esztendős tanulója minap érkezett haza.   

– Ötévesen lett rabja a sakknak, amikor a nyári szünetben nagypapája leült vele egy partira. Ezután egy évig szinte csak egymagában játszott, és mivel valóságos ellenfele otthon nem volt, leginkább a számítógép ellen próbálgatta ki magát – mondta Molnár Béla nemzetközi mester, Bendegúz edzője. – Egy-egy játszmát sokszor visszanézett, változtatta a lépéseket, kísérletezett. Később apuka beadta a derekát, és az internetes sakksuli segítségével együtt kezdték el megtanulni az alapokat. A következő nyáron a szülők nagy örömére a velencei iskola sakktábort hirdetett. Bendegúz akkor még csak óvodás volt.

Ahogy edzője jellemezte, a kis szőke legény kitűnt a sakk iránti rajongásával és korát meghazudtoló képességével, a játék elveinek tudásával, a fogalmi ismeretek használatában mutatkozó meglepő fejlettséggel. Lelkes, érdeklődő és motivált versenyző, aki az önálló munkában is dicséretes szorgalommal képezi magát. Makacs és céltudatos, amely a nagy eredményekhez szükséges, egyéniség, akihez türelem és pozitív hozzáállás kell, hogy tehetsége kibontakozzék.

– A világbajnokságon három korosztályban 851 résztvevő indult, Bendegúz a 10 évesek között 205 résztvevő között 11 forduló után 50 százalékot tudott teljesíteni, így a 109. lett. Ez volt az első világversenye, így először túl kellett jutnia a tűzkeresztségen. Ha egy világbajnokságon először játszik valaki, az mindenképpen nagyon nehéz. Képzelheti: ott ül egy teremben nyolcszáz versenyző, s az nem egyszerű, hogy tíz évesen „megtaláld” magad.

Bendegúz úgynevezett pozíciós játékos, azaz kicsit zártabban küzd, erőssége, hogy jól teljesít a végjátékban.

–  A fordulók szokatlanul délután 16 órakor kezdődtek, és ez azt jelentette, hogy volt olyan parti, ami egészen este 10-ig tartott – emlékezett szűkszavúan az ifjú tehetség. – Egy ilyen, a leghosszabb volt a legizgalmasabb mérkőzésem, egy dél-afrikai sakkozó ellen sikerült győznöm. A végjátékban tudtam megverni, egy gyalogelőnyt sikerült öt órás játékkal érvényesítenem.

– Ez kiváló pozícióharc volt – tette hozzá Molnár Béla.  

Bodrodi Bendegúz gárdonyi, onnan jár át a velencei iskolába, ahol minden támogatást megkap a fejlődéséhez. Négy éve kezdett el aktívan sakkozni, s úgy jutott ki a világbajnokságra, hogy előtte országos bajnok lett Balatonlellén.

– Reálisnak kell lenni: a világbajnokságon még a tapasztalatszerzés volt a célunk, szoknia kellett a puskaporos levegőt. Értékelnie kell ezt, és eldöntenie magában, hogy akarja-e így folytatni, és ha igen, muszáj tovább haladnia ezen az úton. Az egyre nagyobb intenzitású edzésprogram csak azért nem magántanulói státuszt jelent, mert szüksége van a közösségre, az iskolatársakra – tette hozzá az elmondottakhoz az edző, a Baptista Sakkiskola mestere.

Bendegúzból szinte úgy kellett kiimádkozni a vallomást, de végül határozottan kijelentette: természetesen nagymester szeretne lenni.

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Pályaorientációs nap

25.
JAN.

Osztályozó értekezlet nappali 9.-12. évfolyam, osztályértekezletek

25.
JAN.

Félévi tantestületi értekezlet

25.
JAN.

Osztályozó értkezlet, rövidített órák

25.
JAN.

Rövidített órák

25.
JAN.

Osztályozó konferenciák

25.
JAN.

Féléves csoportos szülői értekezletek

25.
JAN.

Háromhetes projekt (Kisfarsang)

25.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE