TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Beszámoló a luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságról

2014. 12. 02. 12:55 | HÍREK

A Culinary World Cup 2014. november 22-26. között a szokásos helyszínen, Luxemburgban került megrendezésre, ahol közel 50 ország 1500 versenyzője mérte össze tudását a következő kategóriákban: szakács artisztika (D1), cukrász artisztika (D2), szakács díszmunka, cukrász-termékek. Számunkra legizgalmasabb a cukrász artisztika volt; itt 172 versenyző tette le a nemzetközi zsűri asztalára a többnyire otthon elkészített alkotásait, a helyszínen csupán apró utómunkálatok folytak.

 

Tóth László, az Illéssy Sándor Baptista Szakközépiskola és Szakiskola cukrász alapvégzettségű, szakmai elméletet és gyakorlatot oktató pedagógusa háromhavi – általában hétvégeken és éjszakákon elkészített – munkájának címe: A repülés története a kezdetektől napjainkig. Tragant alapanyaggal dolgozott (porcukor, zselatin és víz keveréke), egy kakaóval fantasztikusan megfestett hullámos háttér előtt és fölött csodálhatta meg a közönség Leonardo repülő szerkezetét, a Zeppelin léghajót, az Iljusin és Boeing gépeket, de Kármán Tódor mellszobrát és Leonardo da Vinci Codex Atlanticus könyvének két lapját is – természetesen tragantból. Ez a cukrásztechnika rendkívül nagy figyelmet igényel: könnyen pattan, törik, illetve a tökéletes csiszolás pörgeti a munkaórákat.

 

Az öt napon keresztül zajló világversenyen a zsűri naponta értékeli a bemutatott művészi alkotásokat. Tóth László kollégánk nyakába november 25-én – több száz versenyző, segítő és érdeklődő előtt – helyezték a nagyon megérdemelt bronz medált. Alkotásának szépségét és komplex jellegét emelte a faipari szakma, a villanyszerelés, a textilvarrás által hozzáadott érték is.

 

Egy ilyen világbajnokság egyúttal a szakmai továbblépés helyszíne is: az új trendek, anyagok, technikák megfigyelése, de a kötetetlen szakmai beszélgetéseken túl a kapcsolatépítés színtere is. Egy pedagógus pedig napi munkájában mindezeket fel tudja használni. Természetes kísérője volt a világbajnokságnak a különböző típusú cégek jelenléte is: konyhatechnikai, gasztronómiai és idegenforgalmi (pl. Hévíz). A televíziós társaságok és a sajtó munkatársai pedig ínycsiklandó híranyaggal szolgálhattak e gasztrofesztiválról. Az Illéssy Team (Tóth László, Horváth Ferenc, Toldi Attila) versenyen viselt egyenruhája talán a legszebb volt.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyéből nevezett négy egyéni versenyző (Erdős Hanna, Rékási Tibor, Patkó Károly és Tóth László) szakmai erejét mutatja, hogy valamennyien éremmel térhettek haza. A legrutinosabb résztvevő, Erdős Hanna (az Illéssy Gasztro Kupa állandó zsűritagja) két munkája két aranyéremmel gazdagította olimpiai és világbajnoki érmegyűjteményét.

 

Beszámolóm végén csapatunk nevében megköszönöm a támogatóink által nyújtott anyagi hozzájárulást, hiszen nélkülük nem tudtunk volna részt venni a jelentős költségeket (felkészülési és versenyalapanyagok, utazás, szállás, nevezési díj stb.) jelentő világbajnokságon: Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Docler Holding (Luxemburg), Baromfiudvar 2002. Kft. (Debrecen), Horváth Kert Vendéglő, Sas János – villanyszerelő, Tóth Sándor – gépi hímző, Szivárvány Festékbolt (Kunhegyes), Écsy Kft. (Budapest), Illéssy Sándor Baptista Szakközépiskola és Szakiskola.

 

Büszkék vagyunk kollégánkra, akinek mesterségbeli tudását tükrözi a világbajnoki érem, illetve iskolánkban arra az összefogásra, mellyel segítettük az eredményest részvételt.

 

 

Toldi Attila igazgató

Illéssy Sándor Baptista Szakközépiskola és Szakiskola

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Az első félév vége

22.
JAN.

Első félév vége

22.
JAN.

Féléves jegyek lezárása, félévi osztályozó konferencia

22.
JAN.

Megemlékezés a magyar kultúra napjáról

22.
JAN.

Az első félév utolsó tanítási napja, a tanulók lezárása

22.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE