TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Hagyományőrzés és hagyományteremtés a Kölcseyben a tehetségnapon

2016. 05. 05. 14:22 | HÍREK

Szakál Károlyné - Varga Mária

 

A Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy Kölcsey Ferenc Általános Iskolájában sok éves múltra tekint vissza a tehetséggondozás. Az iskolában mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a tehetséges gyermekek felkutatására és fejlesztésére, de rendszeressé és áttekinthetővé a 2010-es Tehetségpont regisztráció után vált tevékenységünk. Ekkor már három tehetséggondozó csoportot működtettünk, amely az iskola profiljából eredt: matematikai-logikai, természetismereti és testi-kinesztetikus műhelyeket.

 

Ezzel egy időben megalakult a tehetséggondozó munkaközösség, mely a szakmai tevékenységek koordinálására hivatott.

 

A gyermekek csoportba való beválogatása több szűrőn keresztül történt, történik:

  • A gyermek és a szülő igényének felmérése
  • A pedagógusok ajánlása
  • Pszichológiai vizsgálat
  • Saját fejlesztésű tesztek kitöltése

 

A tantestület tagjai megfigyelési szempontsor alapján tesznek javaslatot a tehetséges tanulók ajánlására. A pszichológiai teszt a kreativitást, a figyelmet, a tanulási stílust hivatott feltárni. A saját fejlesztésű tesztekkel pedig arra kívánunk választ kapni, hogy a gyermekek mennyire érzik sajátjuknak az általuk választott területet.

 

A csoportok megalakulása után mind a szülőket, mind a gyermekeket tájékoztatjuk a célokról, a programról. A csoportok munkája túlmutat a tananyagon, érdekes, játékos elemekkel tartjuk fenn az érdeklődésüket.

 

A hároméves kitartó és folyamatos munka eredményeképpen 2013-ban intézményünk elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Ekkor már perspektíva állt előttünk a további fejlődéshez, hiszen tantestületünk tagjai önként csatlakoztak ötleteikkel a tehetséggondozás fejlesztéséhez, a tevékenységi területek szélesítéséhez.

 

Újabb három területtel kapcsolódtunk a már meglévőkhöz: angol nyelv, informatika, és színjátszás. Ezeket a területeket regisztráltuk is, de további terveink között szerepel még a délutáni elfoglaltság színesítése céljából a táblajátékok bevezetése. Ennek kezdeti lépéseit már megtettük. Mára büszkén elmondhatjuk, hogy iskolánk tanulóinak közel egy negyede részt vesz valamelyik tehetségcsoport tevékenységében. Részükről hagyománnyá vált, hogy a tanév végének közeledtével bepillantást engednek munkájukba az érdeklődők számára. Ezért minden év májusban Tehetségnapot szervezünk. Így volt ez ebben a tanévben is, immár ötödik alkalommal. A hagyományos kiállítás mellett érdekes, interaktív prezentációval tájékoztatták társaikat és nevelőiket az elvégzett tevékenységekről a gyerekek.

 

A 2015-ös évben megőriztük ugyan a hagyományokat, de új elemekkel gazdagítottuk a Tehetségnapot. Felkutattuk egykori tehetséges tanítványaink közül azokat, akik kiemelkedő egyéniséggé váltak a saját területükön.

 

Nagy élményt jelentett, hogy körünkben üdvözölhettük Balázs Anita csellóművészt, aki virtuóz játékával elkápráztatott bennünket. Várhelyi Csilla festőművész, tanár rögtönzött kiállításával örvendeztette meg a közönséget. Bernát András Munkácsy-díjas festőművész nemes gondolatokkal látta el a hallgatóságot. Az alkotóművészek sorát zárta Gácsi Barna szobrászművész, akinek munkái az ország számos pontján megtalálhatók, így szülővárosában, Törökszentmiklóson is a városközpontot ékesíti az Élet kútja című műve.  A mozgás szerelmesei elé is tudtunk példaképet állítani Pásztor Imre a Mol-Pick Szeged NB/I-es kézilabda csapat, és az utánpótlás válogatott ifjú kézilabdakapusa személyében.

 

Nagy érdeklődéssel hallgattuk Professzor Dr. Boros László egyetemi tanárt, a Kaliforniai Egyetem Orvosbiológiai Kutatóintézetének munkatársát, aki a rákkutatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Egyszerű közvetlenséggel beszélt pályafutásáról. Kihangsúlyozta, hogy a tehetség mellett kitartásra és szorgalomra is szükség van a kiteljesedéshez. A professzor által említett képességeket véltük felfedezni azokban a diákjainkban, akiket előző nap megjutalmaztunk. Elismerő oklevélben és könyvjutalomban részesültek azok, akik kitartásukkal, folyamatos aktív közösségi tevékenységükkel, versenyeken való kiemelkedő teljesítményükkel öregbítették iskolánk hírnevét.

 

Tantestületünk hitvallása, hogy a gyermek személyiségének, tehetségének maximális fejlődéséhez a gyermek-szülő-pedagógus feltétel nélküli együttműködésére van szükség. A szülőknek elismerő oklevéllel köszöntük meg a gyermekéért és az iskoláért végzett fáradozását.

 

Meglepő volt látni, hogy ettől az apró gesztustól mennyire meghatódtak, elérzékenyültek a szülők. A tehetségcsoportokban szorgalmasan munkálkodó nyolcadikosainkat diplomával ismertük el a program befejezéseképp. A díjátadót követően tűzijátékos meglepetés tortával ünnepeltük kitüntetettjeinket és a rendezvény sikerén felbuzdulva elhatároztuk, hogy hagyományt teremtünk a jutalmazás ilyen formájából.

 

Intézményünkben folyó tehetséggondozásunk hitvallásaként Dr. Czeizel Endre nagyszerű gondolatát választottuk: „…időnként a szürkének látszó kavicsból is előtűnik a drágakő csillogása”. Mi mindent megteszünk azért, hogy a kezünkben lévő szürkének látszó kis kavicsok ragyogó drágakövekké váljanak.

                                                                       

Szakál Károlyné igazgatóhelyettes

                Varga Mária tehetségfejlesztő tanár

 

Az írás a Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványában,

a Tehetség 2016/1. számában jelent meg.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Szülői értekezlet Szülő Szervezet értekezlet

24.
FEBR.

Szóbeli felvételi középiskolába

24.
FEBR.

A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében

24.
FEBR.

Megemlékezése a kommunista diktatúra áldozatairól (2020. 02. 25.)

24.
FEBR.

Középfokú felvételi eljárás: szóbeli meghallgatások kezdete

24.
FEBR.

A kommunizmus diktatúra áldozatainak emléknapja

24.
FEBR.

Az anyanyelv nemzetközi napja (iskolai helyesírási verseny)

24.
FEBR.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2013 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE