TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Robotika: nagyszerű eredmények a világbajnokságon!

2016. 07. 13. 15:38 | HÍREK

Lipcse - Június 29-től július 4-ig a németországi város adott otthont a RoboCup 2016 robotika világversenynek, melynek Junior Rescue Line kategóriájában a Baptista Szeretetszolgálat robotika csapata két korosztályban is képviselte Magyarországot.


 

A RoboCup 2016-on több mint 40 ország 3500 robotépítője, programozója mérte össze tudását, és cserélt tapasztalatot. A junior szekcióban való részvétel feltétele, hogy a csapatok a saját hazájuk minősítő versenyén bajnoki címet szerezzenek, így ennek megfelelően kategóriájuk, korosztályuk szerint a világ legjobb robotépítői, programozói találkozhatnak. Robotika csapatunk már harmadik alkalommal vesz részt a világversenyen. Az idei évben először a Rescue Line kategória két korosztályban (Primary, és Secondary) is képviselhettük hazánkat.

 

A Rescue robotok katasztrófa-szimulációs helyzetben, emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat. A robotok csak a szerkezetükre, és a programozásukra hagyatkozhatnak. Az eredményes szereplés alapfeltétele a jó robotkonstrukció, és annak hatékony programozása.

 

Az idei évben a csapatoknak, robotoknak három nap alatt összesen nyolc mentési feladatot kellett végrehajtaniuk az egymástól eltérő, előre nem ismert pályákon. A végső sorrend meghatározásakor a hét legmagasabb pontszámú futamot vették figyelembe. A három napon keresztül tartó folyamatos versenyzés egyrészt komoly fizikai és szellemi kihívás, másrészt lehetőséget biztosít a verseny közbeni fejlesztések megvalósítására is.

 

Primary (11-14 év) korcsoportban ifj. Abán Csaba, Poór Lili tagokból álló 2_Bit nevű csapatunk a 25 ország bajnok csapatát felvonultató mezőnyben, folyamatosan kimagasló teljesítményt nyújtva, a kínai csapattal szoros versenyt vívott az egyéni világbajnoki címért. A nyolcadik futam után az eddigi legnagyobb robotika sikerünket élhettük meg, hiszen a 2_Bit nevű csapatunk az országok közötti egyéni versenyszámban világbajnoki 2. helyezett lett, mögöttük jelentős hátránnyal (több mint 600 ponttal lemaradva) Japán csapata végzett a harmadik helyen.

 

Secondary korosztályban (15-19 év) a Jakab Ágnes, Papcsák Nóra Annamária tagokból álló *NiceDroid* csapatunk versenyzett. Programozóink az idei évben korcsoportot váltottak, így 15 évesen az akár 18-19 éves robotosok között kellett helytállniuk. A 34 csapatból álló mezőnyben korukhoz mérten kimagasló eredménnyel, a három nap alatt az egyéni csapatverseny előkelő 13. helyét szerezték meg. Korosztályukban az első három helyen Kína, Irán, és Horvátország csapatai végeztek.

 

Mindkét csapat felkészítője, és mentora Abán Csaba volt.


A RoboCup kezdeményezés eredetileg egy magas társadalmi jelentőségű kutatóprojekt, melynek a versenyzésen túl az elsődleges célja a világ robotépítőinek összefogása, a tudományos terület fejlődésének elősegítése. Ennek megfelelően minden évben az egyéni csapatversenyt követő napon megrendezik az úgynevezett SuperTeam robotversenyt is.

 

A SuperTeam két eltérő nemzetiségű csapatból áll, melyeket sorsolással határoznak meg. A mentési helyzetet csak előző este ismertetik a résztvevőkkel, és másnap délelőtt két próbálkozási lehetőséget kapnak a megoldásra, melyhez szükség van a két Rescue robot kommunikációjára, együttes munkavégzésére is. Ennek megfelelően az eredményes szereplés alapfeltétele, hogy mindkét robot, csapat képes legyen a saját feladata végrehajtására.

 

*NiceDroid* csapatunkat Horvátország csapatával sorsolták párba. A futamok során mindkét nemzet programozói pontosan kivitelezték a mentési feladat rájuk eső részét, és a robotok közötti kommunikáció is hatékonyan megvalósult. A magyar-horvát SupeTeam magabiztos, a mezőnyből kimagasló teljesítménnyel a világverseny 1. helyén végzett.

 

2_Bit csapatunkat Portugália programozóival sorsolták össze. A portugál csapat sajnos nem tudott pontot szerezni a futamok során, ennek ellenére is a 2_Bit által teljesített szakasz elég volt ahhoz, hogy a magyar- portugál összetételű Superteam a versenyszám ötödik helyén végezzen.


A versenyre való felkészüléshez az Új Európa Alapítvány (MOL Tehetségtámogató Program 2015 Művészet-tudomány Kategória) pályázati támogatása is hozzájárult, melyből az Országos Baptista Robotika Csapat a felkészüléshez eszközöket vásárolt.
KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Én is futok, de nem céltalanul, az ökölvívásban nem a levegőt csapkodom, hanem megzabolázom, és rabságba vetem testemet, hogy míg másokat tanítok, magam méltatlanná ne váljak.""
(1. Korintusi levél 9,26-27)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Nappalis és estis osztályozóvizsgák

18.
JAN.

Félévi szóbeli számonkérés – esti tagozat

18.
JAN.

Féléves - osztályozóvizsgák

18.
JAN.

Nyílt napok a csoportokban

18.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE