TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Sakkal a különleges gyerekek fejlődéséért

2018. 01. 29. 14:16 | HÍREK

Létezik egy általános iskola Budapesten, ahol a gyermekek minden egyes napjukat a sakktábla mellett kezdhetik…

 

A Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskolába részben sajátos nevelési igényű, autista, hiperaktív és beilleszkedési zavarral küzdő gyerekek járnak, ezért számos különböző, a különleges gyerekek képességfejlesztésére alkalmas módszert alkalmaznak az ott dolgozó szakemberek.  Náluk teljesen mindennapos dolog az, hogy a zeneterápia, a logikai terápia, a mozgásterápia is a napi program részét képezi.

A tehetséggongozó műhelyek színes palettájához illeszkedett a sakk is, mely Terbéné Kis Zsuzsanna pedagógus vezetésével honosult meg az iskolában. Zsuzsi néni minden reggel tart „napnyitogató” sakkfoglalkozást, így a hét egy-egy napját majdnem minden diák sakkozással kezdheti. Ám sokszor itt nem ér véget a sakkozás, napközben is több tanóra szerves része e játék.

A sakkoktató pedagógus azt tapasztalja, hogy nincs olyan készség, amelyre a sakk ne gyakorolna jótékony hatást. Jól érzékelhető, hogy egy hiperaktív tanulónak, akinek nehezére esik végigülni egy hosszabb tanórát, sokat segít az olyan játék, amely folyamatos koncentrációt, türelmet, feladattartást követel meg. A társas helyzeteket nehezen kezelő, autista gyermekek számára is sokat jelenthet, hiszen a játék által közelebb kerülhetnek egymáshoz, jobban megérthetik egymás gondolatait, szándékait, újfajta interakciók jöhetnek létre gyerek és gyerek között.

Zsuzsi néni szerint mindenki sokat tanulhat a veszíteni tudásról és a másik ember elfogadásáról egy olyan játék által, ahol a való életben elfoglalt pozíciónktól függetlenül, egyenlő feltételekkel mérkőzhetünk meg egymással. A sportszerűség, mint erény, nagy kincs lehet a felnövekvő generáció számára. Egy különleges gyerek azt is megtanulhatja e tevékenység által, hogy nem kell magát kevesebbnek, vagy tehetségtelennek éreznie, hiszen egy komoly szellemi munkát igénylő játékban gyakran képes legyőzni „átlagosabb” társait.

A gyerekek alsó tagozattól kezdődő, rendszeres sakk-képzésében az iskolának mostantól a Polyhistor Academy tehetségkutató központ lesz segítségére. A megállapodás értelmében a Pannonhalmi tehetséges diákjait a Polyhistor Academy oktatói mentorálják, azaz magasabb szintű sakk-képzést nyújtanak számukra heti 4 órában. Az egyik kiválasztott gyermek Zsuzsi néni tanítványa, Cseke Noémi lett, aki 100 százalékos teljesítménnyel nyerte meg korosztályában a X. kerületi Diákolimpiát.

 

 


KERESÉS:
OK

Heti jó hír

""Én is futok, de nem céltalanul, az ökölvívásban nem a levegőt csapkodom, hanem megzabolázom, és rabságba vetem testemet, hogy míg másokat tanítok, magam méltatlanná ne váljak.""
(1. Korintusi levél 9,26-27)

CSATORNÁK

ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Nappalis és estis osztályozóvizsgák

18.
JAN.

Félévi szóbeli számonkérés – esti tagozat

18.
JAN.

Féléves - osztályozóvizsgák

18.
JAN.

Nyílt napok a csoportokban

18.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE