TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Terbe Juli a Sakkolimpián

2018. 09. 27. 15:42 | HÍREK

Szeptember 24-én, hétfőn kezdődött a grúziai Batumiban az idei, a sorban negyvenharmadik sakkolimpia. A baptista sakk szempontjából a nagy hír, hogy ezen oktatónk, Terbe Juli is részt vesz a magyar női válogatott tagjaként.

A sakkolimpia a sportág legrangosabb nemzetek közötti versenye, így tehát a világbajnokság mellett legfontosabb eseménye. A verseny az egyes országok csapatai között zajlik, és minden ország nevezheti a maga öt fős válogatottját, idén például 183 vegyes és 155 női csapat mérkőzik meg.

Először 1924-ben rendezték meg a Sakkolimpiát, az akkori párizsi olimpiai játékokkal egy helyen és időben, ezzel jelezve a sakkozók törekvését, hogy a játékot olimpiai sportággá tegyék. 1957 óta külön női versenyt is szerveznek a hagyományos „nyílt” verseny mellett (amelyen elméletben mindenki indulhat, gyakorlatilag azonban szinte csak férfiak jutnak be néhány kivétellel – ilyen kivétel például Polgár Judit).

Bár a kezdetektől ez volt a cél, végül csak 1999-re sikerült elérni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a sakkot olimpiai sportágként elismerje. A megállapodás értelmében a sakkozóknak immár igazodniuk kell a NOB bizonyos szabályaihoz, így például kissé meghökkentő módon a versenyzőknek doppingteszten is részt kell venniük. Ezzel együtt továbbra is kétséges, hogy láthatunk-e valaha sakkot nyári olimpián.

A Sakkolimpiákon a magyar válogatottak rendszerint kiemelkedően jól szerepeltek. Ötször a mi csapatunk szerezte meg a nyílt kategória aranyérmét (köztük az első két már a FIDE által szervezett hivatalos versenyen, 1927-ben és 1928-ban is), és bár a szovjet-orosz csapatoknak ez többször sikerült, összességében mégis a magyar válogatott szerezte a legtöbb pontot az esemény történetében. A Sakkolimpiák legtöbb pontot elért játékosa is magyar, Portisch Lajos, aki 1956 és 1994 között húsz olimpián vett részt.

Az utóbbi évtizedekben inkább a női válogatottjaink jeleskedtek, a Polgár-nővérek fénykorában, a 80-as évek végén kétszer is aranyérmesek lettünk, összességében pedig a magyar válogatott szerezte a legtöbb pontot a női Sakkolimpiák eddigi történetében.  Ezt a szép hagyományt folytathatja most Juli csapattársai, Hoang Thanh Trang, Lakatos Nikolett, Gara Tícia és Gara Anita oldalán.

Hajrá Juli, hajrá magyarok!

 


ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 57.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2020 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE