TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Időutazók a Gyöngyszem óvodánkban - pályázati beszámoló

2023. 06. 26. 10:28 | HÍREK

A Baptista Szeretetszolgálat Gyöngyszem Óvodájaként a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program által támogatott „Komplex, teljes körű tehetségfejlesztést biztosító foglalkozás- vagy programsorozat” című, NTP-SPEC-22-0082 számú pályázatra sikeres programtervet nyújtottunk be, Időutazók címmel.  A pályázat által elnyert összeg 2.840.000, -Ft volt, megvalósítása 2022. július 1. és 2023. június 30. közötti időszakban történt.

Célunk a kiemelkedő adottságokkal rendelkező gyermekek felfedezése és személyiségük optimális fejlesztése. Olyan tehetséggondozó műhelyfoglalkozások biztosítása, melyek lehetővé teszik a kiemelkedő adottságok, képességek fejlesztését, speciális szükségletek kielégítését, ahol a gyermek jól érzi magát, szívesen vesz részt a tevékenységekben.

A pályázat elbírálását követően, előzetes megfigyelések, javaslatok alapján 16 tehetségígéretes gyermeket válogattunk be a programba. 10-en a „Táncos lábak”, míg 6 gyermek az „Apró kezek” tehetségműhelybe került.

 A pályázatban résztvevő gyerekek szüleinek tájékoztató jellegű szülői értekezletet tartottunk, melyen ismertettük a szülőkkel a nyertes pályázat részletes programját.

A rendelkezésünkre álló pályázati forrás ütemezése során megvalósult a tervező munka. A részletesen kidolgozott pályázati munkaterv egymásra épülő, komplex tevékenységtartalommal valósult meg. Igyekeztünk a program során változatos tevékenységeket szervezni és biztosítani a résztvevő gyerekek számára, elősegítve ezzel az élményközpontú témafeldolgozást és tapasztalatszerzést.

A foglalkozások a pályázati munkaterv ütemezésének megfelelően októbertől indultak heti rendszerességgel. Szívesen ismerkedtek a természetes anyagokkal, azok felhasználási lehetőségeivel. A programok által mi, felnőttek is sok pozitív élménnyel gazdagodtunk. Igyekeztünk kihasználni a modern informatikai eszközök adta lehetőségeket is.

A gazdagító és lazító programok által saját élményű tapasztalatszerzéshez jutottak: a bábszínházi, a múzeumfaluban tett látogatások feledhetetlen élményt nyújtottak számukra.  Óvodánkban fontosnak tartjuk, hogy a gyermekekben már ebben az életkorban megalapozzuk a hagyományok és a természet iránti fogékonyságot. Ezért is volt külön élmény számukra, amikor betekintést nyerhettek a kosárfonás rejtelmeibe, testközelből láthattak és kipróbálhattak népi hangszereket, valamint a Sóstói Múzeumfaluban régi tojásfestési technikákat alkalmazhattak.

Nagy sikere volt a szülők számára rendezett workshopunknak, ahol az érdeklődők fonal ékszereket készíthettek.

Gyermeknap alkalmából a Méhecske Játéktér népi játszóudvar jóvoltából olyan udvari játékeszközöket próbálhattunk ki, amelyek a magyar népi kultúra hagyományos játékait idézték vissza.

A megvalósítás időtartama alatt jelentősebb tárgyi eszközöket tudtunk beszerezni, melyek a későbbiek során kedvezően hatnak tehetségműhelyeink működésére. A Táncos lábak tehetség- műhely eszközkészlete népi hangszerekkel, egy Így tedd rá! eszköz- és kiadványcsomaggal, és 2 db táncszőnyeggel bővült, míg az Apró kezek számára szövőkeretet, korongozó készleteket, textil vásznakat, vízhatlan anyagokat vásároltunk, melyből asztalterítőket és a gyerekek számára festőkötényeket varrattunk.

Tovább bővítettük digitális eszközparkunkat egy projektorral, egy színes nyomtatóval, valamint STEM- Robot egeret is vásároltunk.

Régi álmunk vált valóra azáltal, hogy óvodánk udvarán elkészülhetett a mezítlábas tanösvény, amely a különböző felületeken való mezítlábas járással javítja a gyerekek egyensúlyérzékét, jótékony hatással van a testtartásukra, segíti a lúdtalp, valamint a gerincdeformitások kialakulásának megelőzésében.

Időutazók című projektünk záró programjaként a két tehetségműhely „produktumaiba” nyerhettünk betekintést: a „Táncos lábak” tavaszi dalos játékfűzéssel örvendeztetett meg bennünket az elmúlt néhány hónapban tanult népi játékokból, dalokból, míg az „Apró kezek” tehetségműhely a gyermekek alkotásaiból rendezett kiállítást az érdeklődők számára.

A kiállítás megtekintése után Oros Róza, köznevelési szakértő, digitális mentor, szaktanácsadó előadását hallgathatták meg az érdeklődők, a „Digitális eszközök használata az óvodában” címmel.

A pályázat megvalósítása teljes mértékben sikerült, ezáltal is támogatva óvodásaink képességeinek fejlődését, kibontakozását a két tehetségterületen.

A pályázat írásában és megvalósításában 4 óvodapedagógus vett részt: Kácsorné Dorogi Dóra, Csajbók Magdolna, Kotrányi-Nagy Ildikó Ilona és Minyáné Bojtos Erika.

                                                                                        

                                                                            Minyáné Bojtos Erika - óvodapedagógus

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Megemlékezés az Aradi-vértanúkról

06.
OKT.

Digitális országos mérések (6. évfolyam)

24.
OKT.

56-os megemlékezés: 9. évf. sírkert látogatás

26.
OKT.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE