TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Színes nyomorúság

2015. 10. 27. 14:03 | HÍREK

 

Amikor visszagondolok az október eleji indiai missziói utamra, összegzem azt, akkor az egyik legfontosabb kifejezés, ami az eszembe ötlik ez: színes nyomorúság. A Baptista Szeretetszolgálat missziói igazgatójaként egy nyolc fős kis csapatot vezethettem Dél-Ázsia hatalmas országába, Indiába, a Szeretetszolgálat által működtetett óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium diákjait és tanárát.

 

Az első célpontunk a Himalája kisebb hegycsúcsain (kb. 2.500-2.600 méter) elhelyezkedő Darjeeling volt. Kőrösi Csoma Sándor sírját látogattuk meg, hogy egy kis ünnepséget tartsunk ott, elhelyezzünk egy magyar és egy székely zászlót.

 

Szállásunk egy teaföld közepén volt, és régi angol kúriában. A helyi lakosok bevezettek bennünket a teaültetvények és a teagyártás világába, ami számomra, mint a különleges teák rajongója számára nagyon élvezetes volt.

 

Ami elsőre szembetűnő volt számunkra, az annak ténye, hogy a nagyon nehéz körülmények között élő helyi lakosok milyen sokat mosolyognak, nevetnek, milyen barátságosak, élet-szeretőek. Ezt vibráló színekkel is igyekeznek kifejezni - a házaikon, a ruházatukon, ékszereiken.

 

Munkahelyeikre 1-1,5 gyalogolnak reggelente (majd 8-10 óra munka után vissza), dolgoznak a tűző napon 30-40 fokban, erős páratartalomban és a ritkább levegő miatt felfokozott UV-sugárzásban, majd hazatérnek otthonaikba, ahol nem csak a meleg víz, de folyóvíz sincsen az esetek többségében… 

 

Találkoztunk keresztyén testvéreinkkel mind Darjeelingben, mind a fővárosban Delhiben. Megtudtuk, hogy a legtöbb hitre-jutó, Jézus követésébe beálló ember az iskolák által zajló misszió hatására indul el az egy igaz Isten útján (az iskolák nagy része keresztyén egyházak és helyi gyülekezetek működtetésében zajlik).

 

India polgárainak 80,5%-a hindu vallású. Ez egy 1.263.000.000 lakosú országnál hatalmas tömeget jelent. Mellettük találunk 13,4%-nyi, néha nagyon militáns muzulmánt (főleg délen támadnak a hindukra és a keresztyénekre). A keresztyének abszolút kisebbségben a lakosság mindössze 13,4%-át adják - bár ez nem kevés, mintegy 27 millió főt jelent. Fontos megérteni, hogy ez nem egy névleges keresztyénséget jelentő vallási hovatartozást jelez, nem is “vasárnapi keresztyéneket”, hanem leginkább olyan hívőket, akik bátran felvállalják és aktívan élik meg hitüket.

 

A hinduk kiemelkedő fontosságú istene Siva, a pusztító. Úton-útfélen láttuk a levágott fejekkel táncoló Siva-szobrokat, a neki szentelt oltárokat, amelyeket levágott állatok vérével borítottak híveik… A végére zúgott tőlük a fejem, sajgott a szívem… Hálát adtam: “köszönöm Istenem, hogy Jézus Krisztusban szelíden és kegyelemmel jöttél hozzám. Köszönöm, hogy nem véráldozatot akarsz…”

 

Hálás vagyok Istennek azért, hogy sok-sok ország után Indiába el eljuthattam, de még inkább azért, hogy Magyarországra születtem, itt élhetek, és legfőbb képpen azért, mert szerető Mennyei Atyám lehajolt hozzám, értem Krisztusban, és az Ő szeretetében létezhetek.

 

Steiner József

missziói igazgató

Baptista Szeretetszolgálat

 

 

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Megemlékezés az Aradi-vértanúkról

06.
OKT.

Digitális országos mérések (6. évfolyam)

24.
OKT.

56-os megemlékezés: 9. évf. sírkert látogatás

26.
OKT.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE