TÖBB MINT ISKOLA!
Bejelentkezés
?
BELÉPÉS

Újabb rekordot állítottak fel Debrecenben! - a Diószegi Baptista Iskola közreműködésével

2024. 04. 12. 07:29 | HÍREK

HAON.hu oldalról:

A főszerepben a város napja alkalmából készült új étel, a debreceni batyu volt. 

A hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltött finomság április 11-én, csütörtökön Debrecen főterén debütált a publikum előtt, ami egyúttal rekordkísérlet is volt. A szabadságharc 175 éves évfordulójának tiszteletére 1849 darab batyu elkészítése és 1849 darab batyu kiosztása volt a cél.

A sütést reggel 5 órakor kezdték a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola tanárai és diákjai a Hajdúsági Gasztronómiai Klub mesterszakácsainak vezetésével. A kiosztási rekordkísérletet délután 14 órára időzítették a debreceni Kossuth téren, ahol izgatott tömeg várta Tordai Zoltán és zenekarának muzsikáját hallgatva, hogy végre kapjanak ebből a különleges péksüteményből. 

Közösen minden sikerül

– Mivel Debrecen ezen a napon 331 éve kapta meg a szabad királyi városi jogot, ezért még 331 darabot hozzátettünk a kísérlethez – tájékoztatta Papp László, Debrecen polgármestere a főtéren megjelenteket, akiket biztosított róla, hogy személyesen is letesztelte az ételkülönlegességet.

A Debrecenre évszázadok óta jellemző összefogás erejét hangsúlyozta Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója. "A rekord első felét már biztosan teljesítettük, megvan az egy nap alatt sütött 1849 plusz 331 darab debreceni batyu. A város ismét megmutatta, hogy közösen bármit meg tudunk oldani" – fogalmazta meg.

Szász Veronika, a Baptista Szeretetszolgálati oktatási igazgatója a szeretetvendégség jelentőségéről beszélt, és kiemelte, a debreceni batyu műfaját tekintve hasénak számít.

– Ki szereti a kolbászt? – intézte a várakozó tömeghez a kérdést Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, amire egybehangzó, hangos ééén! felkiáltás volt a válasz. – Ebben az ételben a kolbász jelképezi az erőt, a hagyma fűszerezi, a gomolya lágyítja – mutatott rá.

Rádai Attila, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub elnöke elmondta, a céljuk elsősorban az volt, hogy minél több ember kóstolhassa meg a frissen kreált péksüteményt. – Idővel a receptjét is meg fogjuk osztani, de először az arcokon szeretnénk látni, hogy milyen, amikor először beleharapnak. Az arckifejezések mindent el fognak mondani – vetítette előre.

A sebességet batyu per másodpercben mérték

A rekordkísérletet Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke hitelesítette. Mint közölte, nemcsak az elkészített debreceni batyuk számát nézték, hanem a kiosztás sebességét is mérik, így felfokozott izgalommal helyezkedett el mindenki. A vörös szalag egyik oldalán negyvenen várták, hogy hatalmas fekete ládákból kioszthassák a debreceni batyukat, a szalag másik oldalán az egyre éhesebb érdeklődők álltak. Amint elindult a hasék kiosztása, mindkét oldal fénysebességre kapcsolt, és pár percen belül el is fogyott az összes péksütemény.

A pontos számokat végül Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke ismertette.

"280 másodperc alatt sikerült kiosztani az összesen 2179 batyut, ami azt jelenti, hogy 7 egész ¾ batyu per másodperc volt a sebesség. A rekordkísérletnek mindkét részét teljesítette Debrecen" – jelentette be.

 

forrás: https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2024/04/debreceni-batyu-gasztronomia-varosnap-rekord-fotok-video

Fotó: KISS ANNAMARIE

Szenczy
Sándor

"Lépj ki a csónakból!"


szenczy.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
KÖVETKEZŐ ESEMÉNYEK

Advent IV. vasárnapja

22.
DEC.

Téli szünet

23.
DEC.

NETFIT mérés

06.
JAN.

Sítábor külön terv szerint

06.
JAN.
ESEMÉNYNAPTÁR
Az alábbi naptárban tudja kiválasztani egy adott naphoz tartozó eseményt. A hónapok között a nyilak segítségével tud lépkedni.
ÖSSZES ESEMÉNY

INTÉZMÉNYEINK

ELÉRHETŐSÉGEK

BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS

1143 Budapest, Hungária krt. 69.

Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536

E-mail: fenntarto kukac baptistaoktatas pont hu

Web: www.baptistaoktatas.hu

© 2023 BAPTISTA SZERETETSZOLGÁLAT   |   ADATVÉDELEM
DESIGN és FEJLESZTÉS: RELATIVE