HAON.hu oldalról:
A főszerepben a város napja alkalmából készült új étel, a debreceni batyu volt.
A hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltött finomság április 11-én, csütörtökön Debrecen főterén debütált a publikum előtt, ami egyúttal rekordkísérlet is volt. A szabadságharc 175 éves évfordulójának tiszteletére 1849 darab batyu elkészítése és 1849 darab batyu kiosztása volt a cél.
A sütést reggel 5 órakor kezdték a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskola tanárai és diákjai a Hajdúsági Gasztronómiai Klub mesterszakácsainak vezetésével. A kiosztási rekordkísérletet délután 14 órára időzítették a debreceni Kossuth téren, ahol izgatott tömeg várta Tordai Zoltán és zenekarának muzsikáját hallgatva, hogy végre kapjanak ebből a különleges péksüteményből.
– Mivel Debrecen ezen a napon 331 éve kapta meg a szabad királyi városi jogot, ezért még 331 darabot hozzátettünk a kísérlethez – tájékoztatta Papp László, Debrecen polgármestere a főtéren megjelenteket, akiket biztosított róla, hogy személyesen is letesztelte az ételkülönlegességet.
A Debrecenre évszázadok óta jellemző összefogás erejét hangsúlyozta Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója. "A rekord első felét már biztosan teljesítettük, megvan az egy nap alatt sütött 1849 plusz 331 darab debreceni batyu. A város ismét megmutatta, hogy közösen bármit meg tudunk oldani" – fogalmazta meg.
Szász Veronika, a Baptista Szeretetszolgálati oktatási igazgatója a szeretetvendégség jelentőségéről beszélt, és kiemelte, a debreceni batyu műfaját tekintve hasénak számít.
– Ki szereti a kolbászt? – intézte a várakozó tömeghez a kérdést Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, amire egybehangzó, hangos ééén! felkiáltás volt a válasz. – Ebben az ételben a kolbász jelképezi az erőt, a hagyma fűszerezi, a gomolya lágyítja – mutatott rá.
Rádai Attila, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub elnöke elmondta, a céljuk elsősorban az volt, hogy minél több ember kóstolhassa meg a frissen kreált péksüteményt. – Idővel a receptjét is meg fogjuk osztani, de először az arcokon szeretnénk látni, hogy milyen, amikor először beleharapnak. Az arckifejezések mindent el fognak mondani – vetítette előre.
A rekordkísérletet Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke hitelesítette. Mint közölte, nemcsak az elkészített debreceni batyuk számát nézték, hanem a kiosztás sebességét is mérik, így felfokozott izgalommal helyezkedett el mindenki. A vörös szalag egyik oldalán negyvenen várták, hogy hatalmas fekete ládákból kioszthassák a debreceni batyukat, a szalag másik oldalán az egyre éhesebb érdeklődők álltak. Amint elindult a hasék kiosztása, mindkét oldal fénysebességre kapcsolt, és pár percen belül el is fogyott az összes péksütemény.
A pontos számokat végül Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke ismertette.
"280 másodperc alatt sikerült kiosztani az összesen 2179 batyut, ami azt jelenti, hogy 7 egész ¾ batyu per másodperc volt a sebesség. A rekordkísérletnek mindkét részét teljesítette Debrecen" – jelentette be.
forrás: https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2024/04/debreceni-batyu-gasztronomia-varosnap-rekord-fotok-video
Fotó: KISS ANNAMARIE
BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS
1143 Budapest, Hungária krt. 69.
Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536