- országos ételművészeti verseny -
Tisztelt Versenyzők, Kollégák és Diákok!
„Nem is úgy érzem magam, mint vendéglős, aki pénzért ételt és italt árul, hanem mint vendéglátó magyar házigazda, akinek házát megtisztelik vendégei látogatásukkal.”
(Gundel Károly)
A fenti idézetből kiindulva jó házigazda módjára ebben az évben is fogadjuk vendéginket a hagyományos –, ebben az évben már 6. alkalommal megrendezésre kerülő – gasztronómiai versenyünkre, Kisújszállásra.
Szeretettel vár minden kedves versenyzőt, felkészítőt és érdeklődőt 2017. december 2-án az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, hogy a verseny-kiírásban meghirdetett kategóriákban összemérjék tudásukat a vendéglátás körében tanulók, dolgozók, és azért is, hogy együtt lehessünk, tanulhassunk egymástól. A verseny alatt kialakulnak emberi és szakmai kapcsolatok, vagy a meglévők továbbmélyülnek, az együttlét öröme pedig gyakran többet ér bármilyen díjazásnál.
Tóth László Toldi Attila
szervező-tanár igazgató
Versenykategóriák az Illéssy Gasztro Kupán
Az Illéssy Gasztro Kupa a kezdetektől fogva kétfajta versenyzési módot ölel át, megőriztük a hagyományos versenykategóriákat, ezek mellett pedig bevezettük az élőmunkás versenyeket mind a négy szakmában. Minden évben próbálunk valamilyen módon megújulni. Így van ez ebben évben is.
Élőmunkás verseny tanulóknak!
(Gasztro Ki Mit Tud?)
Szakácstanulóknak
Melegkonyhás verseny tanulóknak. Adott nyersanyagkosárból 120 perc alatt 2 adag ételt kell elkészíteni, ebből 1 adagot a zsűrinek tálalni, a második adag display formájában a bemutató asztalra kerül. A nyersanyagkosár tartalma a mellékelt lista alapján. Ezen kívül a versenyzők hozhatnak magukkal a nyersanyagkosár tartalmán felül egyféle alapanyagot és kétféle fűszert vagy ízesítőanyagot. Egyéb anyagok használata nem engedélyezett. Az ételek technológiai leírását és a nyersanyagkosárból felhasználandó anyagok listáját e-mailben kérjük 2017. november 17-ig megküldeni azillessygasztrokupa@gmail.come-mail-címre. A versenyző, amennyiben saját eszközt szeretne használni, a munka megkezdése előtt jelezze a konyhán felügyelő rendező kollégának.
Az élőmunkás verseny során a versenyző tanuló önállóan dolgozik a konyhán (1 fő/nevezés). A konyhába lépés feltétele érvényes egészségügyi könyv és megfelelő munkaruházat.
Szakácstanulók élőmunkás versenyére – a nap rövidségére való tekintettel – az első 32 nevezést tudjuk fogadni.
Cukrásztanulóknak: kakaófestés
20 × 30 cm tragant lapra kakaófestés. Az alkotás témája: reformáció. Az alkotás elkészítésére rendelkezésre álló idő: 150 perc. A tragant lapot és a kakaóport a szervezők biztosítják. A festéshez szükséges eszközökről a versenyzők gondoskodnak. A kész munkák elhelyezéséhez a szervezők biztosítják az asztalokat. Dekorációról a versenyzők gondoskodnak.
Cukrásztanulóknak: tortadíszítés
A versenyzőknek feladata 1 db 24 cm átmérőjű torta feldíszítése. A díszmunka témája szabadon választott.
A torta alapja hungarocell. A burkoláshoz a verseny szervezője biztosít minden versenyző számára 0,6 kg fehér színű bevonó masszát. Szükség esetén a színezéséről a versenyző gondoskodik.
A torta minden díszítőelemét a helyszínen kell elkészíteni. Díszítésre használható anyagok: tragant, marcipán, grillázs, csokoládé, karamell stb. A díszítésre nem ehető anyagok felhasználása tilos. A díszítő elemek anyagáról és a megmunkálásukhoz szükséges eszközökről a versenyző gondoskodik.
A díszmunkák elkészítésére rendelkezésre álló idő: 150 perc. A kész munkák elhelyezéséhez a szervezők biztosítják az asztalokat. Dekorációról a versenyzők gondoskodnak.
A jelentkezési lapon kérjük jelezni, hogy a versenyző, milyen anyaggal fog dolgozni, hogy a szükséges előkészületeket el tudjuk végezni (karamell lámpákhoz, melegítőkhöz áramforrás biztosítása stb.).
Eladótanulóknak: díszcsomagolási és ajándékkosár készítési verseny
Ezen a versenyen harmadik alkalommal hirdetünk eladó- vagy kereskedőtanulóknak élőmunkás versenyt. A versenyre, mely 2 részből áll, maximum 2 tanulóból álló csapatok nevezhetnek.
Első feladat: a versenyzőknek 4 db különböző ajándéktárgyat kell becsomagolni a helyszínen. Az ajándékok ebben az évben: Unicumos üveg, könyv A/4, kispárna, baseball sapka. Az „ajándékokat” és a különböző csomagolóanyagokat a szervező iskola biztosítja.
A feladat végrehajtására rendelkezésre álló idő: 150 perc.
Második feladat: ajándékkosár készítése megadott anyagokból. Minden csapat azonos számú és fajtájú kiegészítőt kap. A feladat megoldásához az anyagokat (kosár és a belevalók, csomagolóanyagok) a szervező iskola biztosítja.
A feladat megoldására rendelkezésre álló idő: 60 perc.
A szervező iskola biztosítja az elkészített munkák kiállításához szükséges asztalokat. A zsűri az értékelés során, a helyszínen elkészített alkotásokat értékeli (dekoráció nem szükséges az asztalokra). A versenyzők a csomagoláshoz szükséges eszközöket hozhatnak magukkal (olló, ragasztó). Az alkotások a szervező iskola tulajdonában maradnak.
Hagyományos versenykategóriák
(ebben a kategóriában a versenyzők a munkájukat otthonról hozzák)
Felnőtt:
„A” kategória: szakács hidegkonyha
„D1” kategória: szakács artisztika
„D2” kategória: cukrász artisztika
„P” kategória: pincér
Tanuló:
„SzT”: szakácstanuló kategória
„D1T”: szakácstanuló artisztika
„CT”: cukrásztanuló kategória
„D2T”: cukrásztanuló artisztika
„PT”: pincértanuló kategória
Versenyfeladatok
„A” kategória: szakács hidegkonyha
„D1” kategória: szakács artisztika
„SzT”: szakácstanuló kategória
„D1T”: szakácstanuló artisztika
„CT”: cukrásztanuló kategória
„D2” kategória: cukrász artisztika
„D2T”: cukrásztanuló artisztika
„PT”: pincértanuló kategória
A versenyen való részvétel feltétele
Leadott jelentkezési lap és az alábbi versenykiírás feltételeinek elfogadása.
1. Cukrász- és szakácskategóriában a versenymunkák csak fogyasztásra alkalmas élelmi-szerekből készülhetnek.
2. A versenymunkák elhelyezésére a zsűrizés megkezdéséig van lehetőség.
3. A versenyzők az eredményhirdetés végéig az alkotásaikat nem pakolhatják el.
4. A díszmunkák megnevezéséről a versenyzők gondoskodnak.
5. Szakács- és cukrászversenyzők számára rendelkezésre álló asztalfelület kb. 0,8 × 1,2 m.
6. Az asztalok terítővel és szoknyázva várják a versenyzőket, egyéb díszítésekről a versenyzők gondoskodnak. A zsűrizés végéig semmilyen beazonosítható jelet, nevet az asztalon elhelyezni nem lehet. A szervezők fenntartják a jogot, hogy ezeket a zsűrizés végéig az asztalról eltávolítják. A zsűrizés után lehet a névtáblákat és reklámanyagokat az asztalokon elhelyezni, melyről minden versenyző maga gondoskodik.
7. A korrektség és a tiszta verseny érdekében kérünk minden szakoktató kollégát, hogy bemutatott termékek a tanulók keze munkáját dicsérjék. Amelyik munkánál a zsűrinek bármilyen kétsége van arról, hogy a kiállított munkát részben vagy egészben nem a tanuló készítette, úgy abban az esetben felkéri a tanulót, hogy a díszmunkájának egy részletét a helyszínen a zsűri előtt készítse el.
8. A zsűri fenntartja jogát arra, hogy a versenyzőhöz kérdést intézzen a munkájával kapcsolatban.
9. A versenykiírás be nem tartása minden esetben pontlevonással jár.
10. A szervezők a rendezvényen készült képi és videó anyagok használati jogát fenntartják.
11. A zsűri döntése ellen fellebbezni nem lehet.
Egyéb tudnivalók
A jelentkezés módja
A verseny időpontja: 2017. december 2.
Nevezési határidő: 2017. november 22.
Nevezési díjak:
Kategória neve |
Egyéni |
Csapat (2 fő) |
„A” szakács hidegkonyha |
2000 Ft |
|
„D1”: szakács artisztika |
2000 Ft |
|
„D2” cukrász artisztika |
2000 Ft |
|
„SzT”: szakácstanuló |
2000 Ft |
3500 Ft |
„D1T”: szakácstanuló artisztika |
2000 Ft |
|
„CT”: cukrásztanuló |
2000 Ft |
3500 Ft |
„D2T”: cukrásztanuló artisztika |
2000 Ft |
|
„PT”: pincértanuló |
2000 Ft |
3500 Ft |
„Élőmunkás verseny” szakácstanuló |
3500 Ft |
|
„Élőmunkás verseny cukrásztanuló |
2500 Ft |
|
„Élőmunkás verseny eladótanuló |
2000 Ft |
3500 Ft |
A nevezési díjak összegéről, az ebéd- és szállásmegrendelésről az iskola számlát állít ki a versenyre nevező intézménynek, egyéni versenyzőnek. Kérjük a számlázási címet kitölteni.
A nevezési lapokat elektronikus úton az alábbi címre kérjük küldeni:
vagy postai úton:
Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola
5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A
Minden beérkezett jelentkezésről legkésőbb 2017. november 29-ig e-mailben visszaigazolást küldünk.
Ebéd igényelhető: 1.200 Ft/fő (az ebédjegyek átvehetők a helyszínen).
A versennyel és a jelentkezéssel kapcsolatos további kérdésekben tájékoztatást ad:
Tóth László: tel.: +36-70/315-7327
e-mail: illessygasztrokupa@gmail.com
Toldi Attila: tel: 06-59/321-329
Számlázással kapcsolatos kérdésekben további tájékoztatást ad az iskola gazdasági irodája:
Újváriné Domán Alexandra vagy Vargáné Csonka Eszter. Tel.: 06-59/321-401
A versenyhez sok sikert, a felkészüléshez jó egészséget kívánunk!
Kisújszállás, 2017. szeptember 1.
Tóth László és a verseny szervezői
Jelentkezési lap
A jelentkezési lap fénymásolható. Kérjük, nyomtatott betűvel vagy géppel töltse ki.
VI. Illéssy Gasztro Kupa – 2017.
Versenyző(k) neve: |
|
|
|
Születési év: |
|
|
|
Telefonszám: |
|
|
|
E-mail cím: |
|
|
|
Szakma / évfolyam: |
|
|
|
Felkészítő tanár(ok): |
|
|
|
Melyik kategóriában / kategóriákban kíván versenyezni? (kérjük aláhúzni)
Élőmunkás verseny (Gasztro Ki Mit Tud)
Szakácstanuló kategória
Cukrásztanuló kategória: kakaófestés
Cukrásztanuló kategória: tortadíszítés
Eladótanuló kategória
Hagyományos verseny kategóriák
„A” szakács hidegkonyha
„D1” kategória szakács artisztika
„D2” kategória cukrász artisztika
„SzT”: szakácstanuló kategória
„D1T”: szakácstanuló artisztika
„CT”: cukrásztanuló kategória
„D2T”: cukrásztanuló artisztika
„PT”: pincértanuló kategória
„P”: pincér kategória felnőtt
Kérjük a számlázási címet minden esetben kitölteni, valamint aláhúzással megjelölni a kívánt fizetési módot is!
Fizetési mód: - készpénz (a verseny napján)
- átutalás (versenyt követően)
Jelentkező iskola vagy egyéni versenyző neve és címe:
A számlázás címe: ………………………………………………………………………………
………………………………………………………………..…………………………….........
Cukrász artisztika kategória típus: Hagyományos Újszerű
Igényelhető asztalméret pincéreknek 80 × 120cm 80 × 80 cm (aláhúzandó)
Kapcsolattartó tanár neve:…………………………………………………………
Elérhetősége: telefon ………………………………………
fax: …………………………………………..
e-mail cím……………………………………
__________________
aláírás
Szálláshely megrendelő
Az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola (székhely: 5310 Kisújszállás, Arany János utca 1/A) által szervett VI. Illéssy Gasztro Kupára szállást igényelek az iskola melletti középiskolai kollégiumban.
2017. év…………. hó ………. nap ……………. éjszakára ……………… fő részére,
az alábbi megoszlásban: férfi (tanár): ………. fő, nő (tanár): …….fő, fiú (diák): ………. fő, lány (diák): …….fő,
A szállás díja: 2.000 Ft fő/éj (az összeg az áfát tartalmazza)
A számlát az alábbi címre kérem:
A számla kiegyenlítése átutalással történik.
……………………………, 2017. év ……………… hó……………. nap.
…………………………….
a megrendelő aláírása
Ebéd megrendelő
Az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola (székhely: 5310 Kisújszállás Arany János utca 1/A) által szervezett V. Illéssy Gasztro Kupára 2017. december 2-án ebédet igényelek …………… személy részére.
Az ebéd ára: 1.200 Ft/fő (az összeg az áfát tartalmazza)
A számlát az alábbi címre kérem:
……………………………, 2017. év ……………… hó……………. nap.
…………………………….
a megrendelő aláírása
Program
VI. Illéssy Gasztro Kupa
2017. december 2.
4 30 Kapunyitás, vendégek fogadása, a versenymunkák elhelyezésének kezdete
6 00 Szakácstanulók élőmunkás versenyének kezdete (1. csoport)
8 30 Szakácstanulók élőmunkás versenyének kezdete (2. csoport)
Cukrásztanulók élőmunkás versenyének kezdete (1. csoport)
8 45 Ünnepélyes megnyitó, a zsűri bemutatása
9 00 Zsűrizés megkezdése
Pincértanulók versenyének kezdete
Cukrásztanulók írásbeli feladata
Szakmai előadások:
10 30 Kapunyitás a közönség számára, a versenymunkák megtekintésére
Bemutatók:
- Zöldségszobrász bemutató
- Kávékóstoló
- Borkóstoló
- Kiállítás és vásár kisújszállási kézművesek alkotásaiból
- Erasmus+ 2017. évi programjának bemutatója
- Kirándulás a szakmák birodalmában. Az intézményben oktatott szakmák bemutatkozása.
11 00 Szakácstanulók élőmunkás versenyének kezdete (3. csoport)
Cukrásztanulók élőmunkás versenyének kezdete (2. csoport)
11 30 – 14 00 Ebéd
13 30 Szakácstanulók élőmunkás versenyének kezdete (4. csoport)
Cukrásztanulók élőmunkás versenyének kezdete (3. csoport)
Verseny a versenyben élelmiszerismereti vetélkedő kezdete
15 00 - A zsűri konzultációja a versenyzőkkel
16 00 Meglepetés program
17 00 - Ünnepélyes eredményhirdetés
A program változás jogát a szervezők fenntartják!
Illéssy Gasztro Kupa
2017. december 2.
Szakácstanulók élőmunkás versenyének nyersanyagkosara 2 adag ételhez
A tanuló által elkészített ételnek az alábbi anyagokból kell készülnie, de nem szükséges mindegyik fajtát felhasználnia hozzá. Ezeken az anyagokon kívül a versenyző hozhat még egy alapanyagot és kétféle fűszert magával, amit a verseny kezdetekor a zsűrinek bemutat. Az étel tálalása az iskola által biztosított 32 cm átmérőjű, fehér színű svájci tányéron történik.
Megnevezés |
Mennyiség |
Csirkemell filézett Harcsafilé Szárnyasmáj Gépsonka Étolaj Gomba Tojás Tv paprika Rizs Kukoricadara Füstölt sajt Koktélparadicsom Liszt Burgonya Citrom Vöröshagyma Só Fűszerpaprika Bors Parajpüré Paradicsompüré Mazsola Bacon Csemegekukorica (konzerv) Gesztenyemassza |
0,30 kg 0,30 kg 0,20 kg 0,20 kg 0,50 l 0,30 kg 5 db 2 db 0,20 kg 0,15 kg 0,20 kg 8 db 0,30 kg 0,70 kg 1 db 0,20 kg ízlés szerint ízlés szerint ízlés szerint 0,15 kg 0,15 kg 0,05 kg 0,15 kg 0,15 kg 0,15 kg |
BAPTISTA NEVELÉS - OKTATÁS
1143 Budapest, Hungária krt. 69.
Telefon: +36 1 381 0537
Fax: +36 1 381 0536